Sweeck de sterkste na beslissende zandstrook

Belga
Belga

Ondanks een knappe remonte van Lars van der Haar is het Laurens Sweeck die met de overwinning aan de haal ging op de Jaarmarkcross in Niel. Pas op het einde werd de wedstrijd beslist, waarbij Sweeck een kloof kon slaan in de beslissende zandstrook. Michael Vanthourenhout eindigde derde.

Een razendsnel begin op een razendsnel parcours. Een klein peloton aan renners begon de wedstrijd snel, met onder andere Zwitsers kampioen Kevin Kuhn vooraan. De enige die zijn start miste was Lars van der Haar, die meteen vol aan de bak moest om plaatsen in te halen. En dat deed hij met brio: al in de allereerste zandstrook reed de Nederlander vol door, waardoor hij terug in koers was.

Ook in de twee ronde zat er veel volk vooraan. Wanneer Sweeck even terugviel door kettingproblemen, kon hij rekenen op een inspanning van ploegmaat Emiel Verstrynge om hem terug in positie te brengen. Van der Haar wist na een tweede mooie zandstrook definitief aansluiting te vinden bij de kopgroep, bestaande uit 11 renners.

Dat de zandstrook een beslissende rol zou gaan spelen, werd ook in de derde ronde duidelijk. Deze keer was het niet van der Haar, maar wel Laurens Sweeck die toonde dat hij een aardig stukje door zand kan rijden. Wanneer Sweeck even doortrok en de hele strook uitreed, leverde hem dat meteen een voorsprong op. Vanthourenhout en van der Haar kwamen als twee en drie uit het zand, op afstand gevolgd door het groepje van Iserbyt.

Wanneer Michael Vanthourenhout in de vierde ronde letterlijk en figuurlijk in de touwen hing, kreeg Sweeck een voorsprong van negen seconden. In de achtergrond vormen de achtervolgers een mooi groepje, met onder andere Vanthourenhout, Iserbyt, van der Haar en Kung.

Eli Iserbyt kende een aantal technische problemen die ervoor zorgden dat hij zijn positie kwijtspeelde en niet meer leek mee te dingen voor de overwinning. Intussen leek Laurens Sweeck de zandstrook ronde na ronde vlotter te nemen, waardoor zijn voorsprong uitgegroeid was tot een mooie 16 seconden. Vanthourenhout en van der Haar waren de eerste twee achtervolgers, gevolgd door de jonge Witse Meeussen.

Wanneer van der Haar in de zevende ronde begon aan een goede remonte, leek de voorsprong van Sweeck te smelten als sneeuw voor de zon. Vlak voor ronde acht haalde hij Sweeck in en bestond de wedstrijd terug uit twee leiders. Michael Vanthourenhout kwam er niet meer bij, we kregen een duel voor de winst tussen van der Haar en Sweeck.

Tot op het einde van de wedstrijd kregen we een spannende strijd tussen de twee renners, maar wanneer Sweeck een viertal seconden voorsprong wist te nemen in de zandstrook, viel het doek voor van der Haar. Laurens Sweeck kroonde zich tot winnaar van de Jaarmarkcross, Vanthourenhout werd derde. Eli Iserbyt werd verrassend vierde, Witse Meeussen was de revelatie van de dag en werd mooi vijfde.

“Ik was ziek, misschien heeft dat geholpen”, aldus de winnaar. “Ze zeggen me dikwijls dat ik me kalmer moet houden op training. Misschien moet ik ze nu toch eens gelijk geven.”

Deel dit bericht