Iserbyt doet in slotronde Nieuwenhuis de baard af na modderspektakel

Belga
Belga

De Superprestige is dit jaar de favoriete speeltuin van Eli Iserbyt. Na winst in Overijse en Ruddervoorde boekte hij in de Jaarmarktcross in Niel drie op drie. De verrassend sterke Joris Nieuwenhuis plooide pas in de slotronde, Felipe Orts vervolledigde het podium.

Een peloton van 68 renners dook in Niel de blubber in. Het aantal kanshebbers op de zege werd in de tweede ronde al gereduceerd tot twee: Eli Iserbyt – winnaar in Overijse en Ruddervoorde – en de verrassende Joris Nieuwenhuis.

Europees kampioen Michael Vanthourenhout? Hij werd nooit aan het front gespot en stapte in de vierde ronde ontgoocheld uit de wedstrijd. Lars Van der Haar? De Nederlandse kampioen nam de beste start, maar dook al snel in de modder en verdween al snel naar de achtergrond. Seizoensrevelatie Thibau Nys? Na twee rondes kon hij zich nog maar net handhaven in de top twintig.

Slechts één renner kon nog wat weerwerk bieden: titelverdediger Laurens Sweeck. De Belgische kampioen van 2020 hield Iserbyt en Nieuwenhuis lang in het vizier, maar kon door een mindere start en een lekke band de kloof nooit helemaal dichten. Een schuiver in de vijfde ronde werd Sweeck definitief fataal. De Spanjaard Felipe Orts ging in het slot op en over Sweeck om de derde podiumplaats op te eisen.

Iserbyt probeerde Nieuwenhuis intussen onder druk te zetten, maar de boomlange Nederlander met de baard kraakte niet en duwde op zijn beurt het gaspedaal even wat dieper in. Tevergeefs. De Nederlander kreeg even een kloofje, maar zij aan zij doken de Belg en de Nederlander de slotronde in.

Het Nielse modderspektakel leek af te stevenen op een spannende finale, maar al snel was de geest uit de fles. De kans van Nieuwenhuis op een eerste grote zege in het veld bleef al vroeg in het slijk steken. De ervaren Iserbyt gaf de zege niet meer uit handen. Drie op drie voor Iserbyt in de Superprestige, Nieuwenhuis beloonde zijn sterke wedstrijd met een eerste podiumplaats in een tv-cross.

Iserbyt: ‘Ik heb me geamuseerd’

Eli Iserby had het niet onder de markt met Joris Nieuwenhuis, maar rekende in de slotronde al bij al nog makkelijk af met de Nederlander. “Ik had vandaag een goed gevoel, maar Joris was ook supersterk. Hij maakte geen foutjes en in de voorlaatste ronde had ik het zelfs even lastig toen hij versnelde. Ik wist dat ik er nog op en over kon gaan als ik er bij kon blijven. Op de bultjes in de slotronde kon ik het verschil maken, al ben ik heel diep moeten gaan.”

Na Overijse en Ruddervoorde boekt Iserbyt drie op drie in de Superprestige. In de tussenstand heeft hij nu 14 punten voorsprong op eerste achtervolger Laurens Sweeck. “Dat is al heel veel. Het klassement is sowieso een doel en goed begonnen is half gewonnen. Maar het belangrijkste was dat ik vandaag terug plezier wilde vinden in de cross. Ik heb me zeker geamuseerd.”

Nieuwenhuis: ‘Blij dat het goede gevoel er eindelijk uitkomt’

Een verrassende naam op nummer twee in Niel: Joris Nieuwenhuis. “Het seizoen was tot nu toe wisselvallig”, geeft de Nederlander toe. “Het ene moment was ik goed, het andere niet. Nochtans had ik voor de start van het seizoen een goed niveau, ik ben blij dat het er nu ook tijdens een wedstrijd eens uitkomt.”

“Waarom het nu wel lukte? Geen idee. Ik heb een hele week hard getraind en had zelfs niet op dit weekend gemikt. Uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes wel op zijn plaats. Of dat foutje in de slotronde me fataal werd? Niet alleen dat. Uiteindelijk rijdt Eli nog een heel eind weg. Ik heb wel geloofd in de overwinning, maar het verschil is dat hij kan versnellen en ik meer een man ben van het vaste tempo. Eli is bovendien een killer, dat ben ik nog niet.”

Orts: ‘Ondanks twee lekke banden toch op het podium’

Na de aankomst wisselde Felipe Orts een stevige high five uit met zijn coach. “Ik ben enorm blij om hier om het podium te staan. Nochtans had ik halfweg cross twee lekke banden, maar kon ik toch Sweeck in het zicht houden. Of ik van modder hou? Ik heb het meer voor technische omlopen, maar dit ligt me ook wel. Hoe ik morgen zal presteren? Geen idee, laat me eerst maar even genieten.”

Deel dit bericht