Kleine broer van Blanka Vas aan het feest in Niel

BarnabasVas
Krijgen we met Hongarije er straks een crossland bij? Na de sterke prestaties van Kata Blanka Vas bij de vrouwen was donderdag haar jongere broer Barnabas aan het feest in de Telenet Superprestige in Niel. Bij de eerstejaars nieuwelingen schreef Matthiis De Keersmaecker de Jaarmarktcross op zijn naam.

Voor Barnabas Vas was de Jaarmarktcross in Niel nog maar zijn derde wedstrijd op Belgische bodem. Na een derde en vierde plaats in Rijkevorsel en Arendonk reed hij donderdag in Niel naar zijn eerste zege in België. “Ik had nooit gedacht dat ik hier zou winnen”, lachte Barni zijn tanden bloot.

Vas begon echter uitstekend aan de wedstrijd. Axel Van den Broek ging in de openingsfase nog mee in het Hongaarse spoor, maar moest in de tweede van drie rondes de rol lossen. “In de tweede ronde kon ik een klein gaatje bijeen fietsen en dat heb ik tot het einde kunnen vast houden. Al werd het in de slotfase toch nog even spannend. Axel was net iets sterker dan ik in het zand, waardoor ik in de laatste rechte lijn toch nog even op de trappers moest gaan staan om de zege veilig te stellen.”

De jongere broer van Kata Blanka Vas genoot van de overwinning. “Mijn eerste zege in België, dat is fantastisch. Ik hou wel van zo’n zware en technische cross.” Net zoals bij zijn zus werd Barnabas in de cross geïntroduceerd door zijn vader. Hij werd intussen nationaal bij de U15 en schreef al enkele crossen in Tsjechië en Slovakije op zijn naam. “Van jongs af ben ik beginnen mountainbiken. Mijn zus is nu mijn grote voorbeeld. Hopelijk kan ik het later even goed doen.”

Val houdt De Keersmaecker niet tegen

Bij de eerstejaars nieuwelingen was de overwinning voor Matthias De Keersmaecker. Arthur Van den Boer probeerde in de eerste ronde de wedstrijd in handen nemen, maar viel weg door een val in de afdaling. In de tweede ronde namen De Keersmaecker en Lennes Jacobs het commando over.

“Op de rechte stukken kon ik net iets meer kracht zetten dan Lennes en zo kon ik het verschil maken”, aldus De Keersmaecker, provinciaal kampioen in het veldrijden en het mountainbiken. “Ik ging zelf nog één keer tegen de grond omdat mijn voorwiel in de modder bleef steken. Het leverde mij een snijwonde aan de knie op, maar dat hield me niet tegen om toch nog te winnen.”

Deel dit bericht