Kersvers Europees kampioen Vanthourenhout showt nieuwe trui zaterdag voor het eerst in Jaarmarktcross Niel

Belga
Belga

De Jaarmarktcross in Niel, de derde manche van de Telenet Superprestige, is zaterdag de eerste veldrit na het EK van afgelopen weekend in Pontchâteau. Michael Vanthourenhout is in zijn nieuwe Europese kampioenentrui uiteraard één van de topfavorieten, maar zal moeten afrekenen met onder meer Thibau Nys, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Bij de vrouwen is Lorena Wiebes, topsprintster op de weg én regerend Europees kampioene gravel, een in het oog springende naam op de deelnemerslijst.

Wie 11 november zegt, zegt Wapenstilstand … en Jaarmarktcross. Deze oerklassieker in Niel, in het hart van de Rupelstreek, is zaterdag al aan zijn 61ste editie toe en is daarmee één van de alleroudste crossen van het land. Een week na de Europese titelstrijd in het Franse Pontchâteau belooft het allerminst een wapenstilstand te worden in Niel. Met Michael Vanthourenhout, Thibau Nys, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Lars van der Haar staan er enkele grote kanonnen aan de start.

Vanthourenhout start bulkend van het vertrouwen na zijn succes in Frankrijk, waar hij met verve zijn eerste zege van het seizoen behaalde én zijn Europese titel verlengde. Nys start wellicht met enige revanchegevoelens na een EK dat voor hem niet verlopen is zoals verhoopt. De jonge Vlaams-Brabander triomfeerde dit seizoen al in het Amerikaanse Waterloo, Beringen en op de Koppenberg, maar had op het EK een offday en gaf halverwege de titelstrijd op. Van der Haar behaalde brons op het EK en Iserbyt een zesde plaats. De West-Vlaming speelde in Pontchâteau een belangrijke helpersrol voor zijn ploeg- en gouwgenoot Vanthourenhout, maar in Niel zouden de rollen ook zomaar omgekeerd kunnen zijn. Laurens Sweeck eindigde zevende op het EK en won de vorige editie van de Jaarmarktcross.

Andere namen om zaterdag naar uit te kijken zijn onder andere Niels Vandeputte en de Spanjaard Felipe Orts, de nummers 8 en 9 van Pontchâteau.

Slaat Alvarado ook toe op vernieuwd parcours?

Bij de vrouwen is Ceylin Alvarado de gedoodverfde favoriete. De Nederlandse werd tweede op het EK in Pontchâteau en heeft de goede vorm te pakken. Bovendien bewees Alvarado met winst in de Jaarmarktcross 2022 dat ze goed uit de voeten kan op het technische en zware parcours van Niel, al ziet de omloop er dit jaar ietsje anders uit. De start verhuist naar de Kwaede Wielstraat vlakbij de materiaalpost. Het stuk in het centrum wordt daardoor geschrapt en ook de laatste zone voor de finish is nieuw, want de renners rijden nu langs de andere kant van de visvijver in vergelijking met de voorgaande edities.

Uit eigen land mag Alvarado weerwerk verwachten van Denise Betsema, Inge van der Heijden, Aniek Van Alphen en Annemarie Worst. Van der Heijden is de nummer 4 van het EK, van Alphen de nummer 5. Met Marion Norbert Riberolle (zesde), Sanne Cant (achtste) en Laura Verdonschot (negende) eindigden er ook drie Belgische rensters in de top tien van het EK. We zien hen zaterdag ook alle drie terug in Niel.

Nog een opvallende naam aan de start: Lorena Wiebes. De 24-jarige Nederlandse kennen we vooral als topsprintster op de weg (Scheldeprijs, ritwinnaar Giro en Tour, …) maar is een vrouw voor alle terreinen. Begin oktober nog kroonde ze zich in Oud-Heverlee tot Europees kampioene gravel. Veldrijden doet ze ook graag en zeker in Niel. Vorig jaar was Wiebes er ook al bij in de Jaarmarktcross en finishte ze als 22ste.

PRAKTISCHE INFO JAARMARKCROSS NIEL

Programma zaterdag 11 november 2023:

• 9u30: Eerstejaars nieuwelingen
• 10u30: Tweedejaars nieuwelingen
• 12u00 : Junioren
• 13u40 : Elite vrouwen / U23
• 15u10 : Elite mannen / U23

TV:

De Jaarmarktcross is zaterdag live te volgen via Play sports/Proximus Pickx (vanaf 13u30) en internationaal via Eurosport 1/ Eurosport.nl/ Discovery+/ GCN+ (vanaf 13u30 vrouwen, 15u00 mannen). Op VRT kan je om 17u20 een uitgebreide samenvatting bekijken.

Deel dit bericht