Jaarmarktcross Niel zonder publiek en op nieuw parcours

jaarmarktcross2
Tenzij het coronavirus er anders over beslist, wordt ook dit jaar op 11 november de Jaarmarktcross in Niel gereden. Dat deze oerklassieker onder de crossen een sterke promotie maakte naar de Telenet Superprestige wist u al. Grootste domper op de feestvreugde is dat er voor deze editie achter gesloten deuren zal gereden worden. Dus geen publiek, maar gelukkig wel opnieuw een live verslaggeving op Telenet Play Sports en op VRT in Sporza. Maar blijkbaar heeft de organisatie nog meer nieuws in petto, namelijk een volledig nieuw parcours.

“We lopen al een tijdje met een aantal alternatieve plannen voor ons parcours in het achterhoofd” vertelt Ronald Spagnaerts, event manager van de Jaarmarktcross binnen de Nielse eventraad. Één van de alternatieven situeert zich tussen de Antwerpsestraat, Landbouwstraat en Kwaede Wielstraat. Eerder dit jaar waren er verkennende gesprekken met Agentschap Natuur en Bos. Zij zijn eigenaar van de groenzone aan de Landbouwstraat. Een gebied waarvoor er al sinds 2018 goedgekeurde Landinrichtingsplannen (LIP) zijn voor de aanleg van een speelbos en belevingspad. Al vrij snel groeide het idee van een combinatie speelbos/belevingspad en Jaarmarktcross.”

“Het coronavirus heeft deze plannen evenwel versneld”, aldus eventraadvoorzitter Davy Truyts. Een parcours in de dorpskern met meer dan 1.000 inwoners én een rust- en verzorgingstehuis lag moeilijk. Daarenboven werden de plannen voor het belevingspad snel concreter. Er werd een crossparcours gefinaliseerd dat een groot deel van het belevingspad volgt. In overleg en op vraag van Natuur & Bos werden een aantal wijzigingen doorgevoerd om vervolgens de goedkeuringen en machtigingen af te leveren. Ook met de andere eigenaars waarover het parcours komt werden afspraken gemaakt.”

“Zo gaan we terug naar de roots van onze Jaarmarktcross”, voegt een tevreden burgemeester Tom De Vries toe. “Exact 15 jaar geleden hebben we een laatste keer de cross op het einde van de Landbouwstraat het bos laten induiken. Daarnaast is het al meer dan 20 jaar geleden dat de cross vertrek en aankomst kende op de Antwerpsestraat. Iets dat we in 2020 opnieuw doen. Helaas zonder publiek deze keer. Ik vraag dan ook met aandrang om de cross dit jaar vanuit de zetel te volgen. De bewoners die zich op of binnen het nieuwe parcours bevinden, krijgen eerstdaags meer gedetailleerde info in hun bus.”

HET PARCOURS IN DETAIL:

Het parcours start ter hoogte van de Kunstacademie aan de Antwerpsestraat. Vervolgens gaat het via de Landbouwstraat waar op het einde via een spectaculaire afdaling een eerste keer het bos wordt ingedoken. Daarna gaat het via de Kwaede Wielstraat naar de materiaalpost. Na de eerste doortocht aan de materiaalpost gaat het via een lus opnieuw het bos in. In het bos ter hoogte van de Landbouwstraat dienen de renners de ‘muur van Niel’ te bedwingen. Na een scherpe bocht in het bos wordt de Kwaede Wielstraat opnieuw gekruist om vervolgens naar beneden rond de visvijver te rijden. Na een tweede doortocht aan de materiaalpost wordt de Kwaede Wielstraat gevolgd en wordt er doorgestoken naar de Boomsestraat. Hier gaat het naar de zandbak bij Betonfabriek Coeck om vervolgens via dezelfde weg terug achterdoor via Pegode (Den Ekker) opnieuw op de Boomsestraat te komen richting finish ter hoogte van de Kunstacademie.

In 2019 werd de Jaarmarktcross gewonnen door Mathieu Van der Poel en Lucinda Brand.

TV: Live vanaf 13u30 op Telenet Play Sports VRT in Sporza

Deel dit bericht