Jaarmarktcross in Niel krijgt extra vleugje spektakel

jmkt1011
De Jaarmarktcross in Niel keerde een jaar geleden al terug naar zijn roots. Het nieuwe (oude) jasje krijgt dit seizoen nog een aantal 'retouches'. Een spectaculaire afdaling en een kruipende klim zijn de ideale ingrediënten voor de Europese kampioenen om voor het eerst hun trui te showen. Afspraak op donderdag 11 november voor de derde manche van de Telenet Superprestige.

De Jaarmarktcross in Niel is de op één na oudste cross in België, maar kreeg vorig jaar al een frisse make-over, met een toets nostalgie. Aan die nostalgische toets wordt dit jaar nog een vleugje spektakelwaarde toegevoegd.

“De afdaling kort na de start is nu in twee delen met een eerste korte afdaling gevolgd door een klauterpartij en een tweede spectaculaire afdaling”, aldus Erwin Vervecken van Golazo. In de eerste zone aan de Nielse Kleiputten zakten de renners een jaar geleden met de enkels tot in de modder. “Die zone zit er dit jaar nog steeds in. Een beetje ploeteren door de modder, dat hoort bij de traditie van Niel.”

“Het tweede deel van het parcours is wel beter berijdbaar”, benadrukt Vervecken. “Al wacht er tussen de eerste materiaalpost en de strook aan de visvijver nog wel een extra scherprechter. In vergelijking met vorig jaar is er een zone van 500 meter in het bos aan de omloop toegevoegd. Daarin wacht de renners een steile klim, die me een beetje doet denken aan Francorchamps. Het wordt naar boven kruipen tegen een muur.”

Traditioneel worden de renners ook door de zandbak op de terreinen van betonfabriek Coeck gestuurd. Start en aankomst van het parcours liggen in de Antwerpsestraat.

Sweeck: “Grote zege is enige wat ontbreekt”

Laurens Sweeck verdedigt in Niel zijn titel en hoopt opnieuw een gooi te doen naar de overwinning. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal blikt met een dubbel gevoel terug op de eerste maanden van het crossseizoen: tevreden over zijn regelmaat, alleen ontbreekt nog die mooie uitschieter.

“De eerste maanden waren zeker niet slecht”, maakt Sweeck zijn analyse. “Ik heb al veel goede wedstrijden gereden, maar dat vertaalde zich nog niet in overwinningen en podiumplaatsen. Bijna altijd val ik net naast het podium. Dat kan dus beter.”

Zo werd Sweeck afgelopen weekend op het EK in Nederland nog vijfde, samen met zijn vijfde plek in Ruddervoorde zijn ‘slechtste’ resultaat van het seizoen. Van de tien crossen die hij dit seizoen reed, werd Sweeck zeven keer vierde of vijfde. In Ardooie reed de geboren Leuvenaar naar de overwinning, maar daar stonden de ‘grote namen’ niet aan de start. “Had ik één grote cross kunnen winnen, dan zat ik hier nu toch met een ander gevoel. Frustrerend? Dat is veel gezegd, maar die grote zege is het enige wat nu nog ontbreekt.”

Ziek na stage

Nadat Sweeck eind september voor de tweede keer vader was geworden, schrapte hij bewust de wereldbekertrip naar de Verenigde Staten. Een mini-stage in Mallorca moest Sweeck klaarstomen voor het vervolg van het seizoen in Europa, maar een verkoudheid strooide roet in het eten.

“Ik sta nog altijd achter die beslissing om de wedstrijden in Amerika te skippen, het vaderschap heeft daarin zeker een rol gespeeld. Alleen is het jammer dat ik een week na de stage in Mallorca ziek werd. Daardoor kon ik een tweetal weken onvoldoende trainen. De naweeën van die ziekte speelden me op het EK nog steeds parten, deze week heb ik terug het gevoel dat ik sneller recupereer en dat ik die periode achter mij kan laten.”

Te beginnen donderdag op de Jaarmarktcross in Niel. “Het is een parcours dat mij wel moet liggen. Hopelijk kan ik nog eens meedoen voor de overwinning. Al denk ik niet dat de anderen mij zomaar zullen laten rijden omdat ik dit seizoen wat meer in de schaduw sta.”

Vier Europese kampioenen

De Jaarmarktcross in Niel is de eerste krachtmeting na het Europese kampioenschap op en rond de VAM-berg. Donderdag zullen er vier Europese kampioenen aan de start staan: Lars van der Haar (elite mannen), Lucinda Brand (elite vrouwen), Ryan Kamp (beloften mannen) en Aaron Dockx (junioren mannen). Bij de vrouwen is het uitkijken naar Clara Honsinger. Kan de Amerikaanse haar kabinetstukje van de Koppenbergcross bevestigen of krijgen we opnieuw een Nederlandse triomf?

Deel dit bericht