Hattrick voor Brand

CYCLOCROSS JAARMARKTCROSS NIEL
Lucinda Brand heeft voor de derde keer op rij de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. Een slechte start en een sterke Annemarie Worst dwongen de wereldkampioene wel tot het uiterste om de zege over de streek te trekken. Denise Betsema vervolledigde het Nederlandse podium.

Kervers Europees kampioene Lucinda Brand won de voorbije twee edities van de Jaarmarktcross en startte ook dit jaar als topfavoriete aan de derde manche van de Telenet Superprestige. Een rol die ze met succes vervulde. De wereldkampioene kreeg haar hattrick in Niel echter niet cadeau.

In de eerste ronde werd Brand na een slechte opening, zadelproblemen en een fietswissel al meteen in de achtervolging gedwongen. Voorin had Annemarie Worst intussen een uitstekende start genomen. De Nederlandse ging al vroeg alleen op pad, maar kreeg na een ongelukkige tuimel het gezelschap van haar landgenotes Denise Betsema en Yara Kastelijn. Brand bengelde op dat moment in de achtergrond rond de tiende positie.

Kastelijn was de eerste die voorin moest afhaken. De Nederlandse maakte op de technische omloop te veel foutjes en zakte steeds verder weg. In de achtergrond kwam Brand onder stoom. De wereldkampioene ploeterde het best door de zware modderstrook en haakte halfweg cross haar wagonnetje voorin aan bij Betsema en Worst.

Met drie gingen ze de voorlaatste ronde in. De podiumplaatsen lagen vast. Na een paar slippertjes in het bos werd het voor Betsema al snel duidelijk dat ze op het laagste schavotje zou staan.

De strijd om de overwinning zat vol spanning. Een sterk rijdende Worst schudde eerste versnelling uit haar benen en dook met een voorsprong van acht seconden de slotronde in. De eerste zege van het seizoen lonkte, maar Brand is een bijtertje dat nooit lost en maakte haar reputatie in Niel opnieuw waar. In de slotronde vlamde de kopvrouw van Baloise Trek Lions op en over Worst naar haar vierde zege van het seizoen. Worst toonde zich een gelukkige nummer twee.

Marion Norbert-Riberolle was de eerste Belgische op een zevende plaats. Sanne Cant moest in extremis forfait geven na een val in de opwarming. “Ik ben met mijn knie op een kassei gevallen en voel me niet zo goed”, gaf de Belgische kampioene aan.

Deel dit bericht