Bronzen Betsema en Sweeck willen bevestigen in Soudal Jaarmarktcross in Niel

betsema0811pb
Negen dagen na de spectaculaire opener op de Koppenberg staat zaterdag in Niel de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee op het programma. Denise Betsema en Laurens Sweeck, beiden brons op het EK, willen in de Soudal Jaarmarktcross de goede lijn doortrekken.

We keren eerst nog even terug naar 1 november op de Koppenberg. “Dit overtreft alles wat ik al gewonnen heb”, glunderde Toon Aerts na de spannendste cross van het seizoen. “Ik win hier de klassieker der klassiekers.”

Met de Soudal Jaarmarktcross in Niel, die na enkele jaren afwezigheid terugkomt in de DVV Verzekeringen Trofee, staat er zaterdag nog zo’n klassieker op het menu. De wedstrijd aan de boorden van de Rupel is al aan haar 58ste editie toe en is daarmee een van de oudste crossen van het land. Het palmares is dan ook indrukwekkend. Erik De Vlaeminck, Roland Liboton en Bart Wellens schreven de wedstrijd vijf keer op hun naam. Sven Nys is recordhouder met zes overwinningen.

SWEECK: ‘HOPELIJK KRIJGEN WE MODDER’

Toon Aerts kan in Niel een triple scoren. De leider in de DVV Verzekeringen Trofee won de Jaarmarktcross al in 2016 en 2017, maar moet dan wel afrekenen met Europees kampioen Mathieu van der Poel. De Nederlander staat overigens nog niet op de erelijst.

Ook Laurens Sweeck wil zich zaterdag mengen in de debatten. “De eerste maand waren de resultaten nog niet zoals verwacht”, geeft de renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice toe. “Het niveau ligt zo dicht bij elkaar dat de minste pech je een pak plaatsen kost. Daarom deed die bronzen medaille op het EK ook wel deugd.” Voor Sweeck was het de eerste medaille op een EK of WK bij de profs.

Of die prestatie een kantelpunt kan zijn? “Dat zullen de komende weken uitwijzen”, blijft Sweeck voorzichtig. “De laatste weken voel ik me wel steeds beter en rij ik ook goed in wedstrijden die me minder liggen, zoals op de Koppenberg. Als ik een goede start neem, dan moet ik nu altijd meedoen voor het podium. De Soudal Jaarmarktcross is een wedstrijd die mij wel goed moet liggen”, gaat Sweeck verder. “Hopelijk valt er de komende dagen wat regen uit de lucht en krijgen we modder op het parcours. Dat hebben we dit jaar nog veel te weinig gezien.”

BETSEMA: ‘8 KG VERMAGERD, DAN BEN JE GEWOON VEEL FRISSER’

Bij de vrouwen is het zaterdag in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy in Niel uitkijken naar Denise Betsema, met haar bronzen medaille op het EK in Rosmalen misschien wel dé revelatie van het seizoen. De 25-jarige Nederlandse, die in Niel haar debuut maakt voor haar nieuwe ploeg Marlux-Bingoal, was in tien crossen goed voor zeven podiumplaatsen en vier overwinningen, waaronder de Soudal Classic in Neerpelt. “Zo’n goede seizoensstart had ik nooit verwacht”, geeft Betsema toe. “Het eerste doel was de top vijftig halen, het gaat allemaal net iets sneller.”

Het succes vloeit voort uit een volledig nieuwe aanpak. “De voorbereiding was voor mij helemaal nieuw. Voor het eerst heb ik met mijn coach (Tom De Kort, nvdr) specifieke crosstraining afgewerkt. Op technisch vlak is er dan nog heel veel progressie. Bovendien hebben we in de zomer het mountainbikeseizoen geschrapt. Zo begon ik minder vermoeid aan het seizoen en kon ik intensiever trainen. Dankzij die duurtrainingen is mijn basis nu veel breder geworden.”

Het resultaat: een gewichtsverlies van acht kilo in zeven maanden. “Heel zwaar was dat niet”, lacht Betsema, die de cross nog combineert met een job in de fietsenwinkel van haar ouders en studies psychologie. “Mijn vriend, Sjoerd Malschaert, doet aan fitness en is sowieso al heel lang met voeding bezig. Hij heeft me heel goed begeleid. Hoe ik zoveel kilo’s ben kwijt geraakt? We hebben gewoon het aantal calorieën naar beneden geschroefd. Gecombineerd met die duurtrainingen ging het dan vrij makkelijk. Dankzij dat gewichtsverlies ben ik veel sterker geworden in het klimmen en voel ik me op het einde van de wedstrijd veel frisser.”

In Niel hoopt Betsema haar bronzen medaille van het EK te bevestigen. “De komende maanden hoop ik vaker op het podium te staan”, stelt de Nederlandse haar ambities bij. “Ook in de klassementscrossen. De wedstrijd in Niel is voor mij al een mooie kans. Op de lange powerstukken op het parcours moet ik mijn snelheid zeker kwijt kunnen.”

VERNIEUWDE AANKOMSTSTROOK

Het parcours van de Soudal Jaarmarktcross is zo goed als identiek aan dat van vorig jaar. Zo moeten de renners op het terrein van Betonfabriek Coeck opnieuw door de zware zandbak ploeteren en blijft de technische strook aan de dijk behouden. Op de steile strook aan de dijk wacht de renners de Toyo Tires Trap.

De aankomststrook aan de Ridder Berthoutlaan steekt wel in een nieuw jasje. Zo is de lange lus met de kasseistrook uit de omloop geschrapt en rijden de renners eens ze uit het veld komen rechtstreeks – in tegenovergestelde richting – naar de finish.

Deel dit bericht